Matt eller polerad yta?

De flesta som frågar om vilken yta vi rekommenderar brukar oftast tro att en polerad yta på ett marmorbord är mer praktiskt än en matt, det är faktiskt fel. Poleringen har en viss avstötande effekt mot vätskor men den är minimal, däremot så syns så kallade ”etsningar” från sura ämnen betydligt mer på en polerad yta än vad de gör på en matt. Att marmorn etsar innebär att en syra han kommit i kontakt med stenen och det uppstår då en matt fläck. Exempel på vätskor som orsakar dessa matta fläckar är bland annat fruktjuicer, vin, kolsyrade drycker men även te och kaffe kan orsaka etsningar i stenen. All marmor etsar i kontakt med sura ämnen men fläckarna blir mindre synliga på matta ytor då kontrasten mellan ytan och fläcken blir mindre på en matt skiva som får en matt fläck jämfört med en polerad skiva som råkar ut för detsamma. Det går dock att bli av med matta fläckar med lite ork och vilja, läs mer om det längre ner i bloggen.

Vi har valt att ha polerad yta som standard för våra avlastningsbord, soffbord och vissa barbord. Matborden gör vi vanligtvis med matt yta men du kan såklart kontakta oss om du vill undersöka möjligheten att göra en matt/polerad yta för ditt marmorbord.